Qennisbank

Alles wat je wilt weten
vind je hier

Naast antwoorden op veelgestelde vragen hebben wij ook diverse downloads voor je klaar gezet. Als taxiprofessional vind je hier alles wat je wilt weten.

Internetcursussen
Van het Sociaal Fonds Mobiliteit

Ben jij helemaal bij?

Sociaal Fonds Mobiliteit heeft een aantal online cursussen ontwikkeld. Hiermee kun jij als taxiprofessional jezelf verder ontwikkelen. De online cursussen zijn gratis te volgen. Ze bestaan uit filmpjes van praktijksituaties, gesproken uitleg en een toets.

Als je een cursus hebt doorlopen, kun je aan het eind een digitaal certificaat van deelname verdienen. Met deze cursussen train je jezelf om nóg beter te worden in je vak. Je leert bijvoorbeeld niet alleen hoe je volgens de laatste richtlijnen rolstoelinzittenden moet vervoeren maar ook ingewikkelde situaties zoals dementie en agressie in de taxi komen aan bod.

Een overzicht van alle onderwerpen vind je hieronder, klik op een onderwerp dat je interessant lijkt om wat meer informatie over de cursus te lezen. Door op de knop ‘Cursus volgen’ te klikken, word je rechtstreeks doorgestuurd naar de betreffende cursus. Veel succes!

Aan de hand van 19 vragen kun je meer leren over veilig rolstoelvervoer zoals vastgelegd in de Code VVR. Cursus volgen

In het rolstoel ABC wordt er verder ingegaan op de diverse aspecten van het rolstoelvervoer.
Aan de hand van praktijkvoorbeelden, geactualiseerde regelgeving en extra aandacht voor de Code VVR, leer je meer over goed en veilig rolstoelvervoer voor zowel chauffeur als passagier.

Cursus volgen

Omdat je als taxichauffeur een zittend beroep hebt, is het fijn om te weten hoe je klachten aan je rug, nek en schouders kunt voorkomen. Aan de hand van 16 vragen leer je hier meer over. Cursus volgen
In deze online cursus, leer je als taxichauffeur passagiers met dementie herkennen én je leert hoe je hier goed mee om kunt gaan. Cursus volgen
In deze online cursus, leer je hoe je met een agressie-incident om kunt gaan. Er komen diverse vormen van agressie aan bod, zodat je deze op tijd kunt herkennen. Cursus volgen
Een grapje maken, een schouderklopje geven of een passagier helpen met het vastmaken van de gordel. Dit is de dagelijkse praktijk voor veel taxichauffeurs, het hoort bij je werk. Deze situaties lijken misschien onschuldig, maar de passagier kan ze als ongewenst ervaren. Maar waar ligt de grens? Deze cursus biedt handvatten hoe je in bepaalde situaties of omstandigheden kunt handelen. Cursus volgen
In deze cursus leer je wat je kunt verwachten bij het vervoeren van leerlingen in het speciaal onderwijs en volwassenen met een verstandelijke beperking. Cursus volgen
In deze cursus leer je hoe je met passagiers uit het ziekenvervoer om kunt gaan. Ook passagiers die blind, slechtziend of afhankelijk van een rolstoel zijn, komen in deze cursus voorbij. Cursus volgen

Ben jij ‘heppie’
in je werk?

Wij horen het graag!

Iedereen die aandacht krijgt en waardering voelt, groeit. Dat geldt ook voor jou! Om jou positieve aandacht te (blijven) geven, hebben wij voor jou een app ontwikkeld, genaamd ‘Heppie-de-Peppie’. Taxiwerq wil jou graag, via deze app, iedere week 3 vragen stellen die gaan over:

Je doet vrijwillig mee en ieder antwoord op iedere vraag is goed, positief of negatief. Wij willen gewoonweg graag weten hoe het met jou gaat! Jouw antwoorden worden aan ons teruggekoppeld zodat wij weten hoe jij je voelt en dat stelt ons in staat om met jou in gesprek te gaan om eventuele negatieve omstandigheden te bespreken en te veranderen. Wij leveren graag een bijdrage aan jouw werkgeluk voor een duurzame periode!

Nieuwsgierig naar wat wij voor jou willen doen? Registreer je dan vandaag nog!

Vraag & Antwoord

Wij hanteren een maandverloning met een betaalmoment op de 10e, 17e of 24e in de maand daaropvolgend. Jouw loonspecificatie ontvang je ook op deze vastgestelde datum. De uitbetaling van jouw salaris is afhankelijk van de afspraken tussen ons en het vervoersbedrijf waarvoor je werkzaam bent. Indien er sprake is van contracturen, dan ontvang jij de uitbetaling hiervan voor de eerste van de daaropvolgende maand. Indien je vragen hebt, neem dan contact met ons op per e-mail: salaris@taxiwerq.nl

Op basis van jouw brutosalaris wordt uitgerekend wat je netto overhoudt. De hoogte van het bedrag hangt af van een aantal factoren, waaronder het aantal uren dat je werkzaam bent in een bepaalde periode. In Nederland moet je meer belasting betalen naarmate je meer verdient (progressief belastingsysteem). Ga je meer uren werken, dan houd je dus gemiddeld per uur netto minder over terwijl jouw bruto uurloon hetzelfde is gebleven.

Loonheffing is de belasting die wij alvast aan de belastingdienst betalen, zodat jij dat niet achteraf hoeft te doen. Loonheffing is de verzamelnaam voor loonbelasting en premie volksverzekeringen. Heffingskortingen zijn kortingen op de belasting. Hierdoor hoef je minder belasting te betalen. Als jij in loondienst werkt, houden wij als jouw werkgever rekening met de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Deze kortingen noemt men ook wel loonheffingskorting. Daardoor betaal je minder loonheffing en krijg je meer salaris uitbetaald.

Advies: pas de loonheffingskorting toe op jouw hoogste bron van inkomsten. Let op: ontvang je naast jouw salaris van ons ook een bijstandsuitkering, dan ben je verplicht de loonheffingskorting bij ons toe te passen.

Op jouw loonspecificatie staat “Ja, met korting” wanneer de loonheffingskorting wordt toegepast door ons. Passen wij de loonheffingskorting niet toe, dan staat er op de loonspecificatie “Ja, zonder korting”. Bij indiensttreding geef je aan of je de loonheffingskorting wilt toepassen op jouw salaris.

Tussentijds aan laten passen is altijd mogelijk. Het wijzigen van de loonheffingskorting kun je schriftelijk doorgeven per e-mail aan binnendienst@taxiwerq.nl. Geef in jouw e-mail aan welke wijziging je wilt laten verwerken, van mét korting naar zónder korting toepassen (of andersom) en geef duidelijk aan per welke datum je dit wilt wijzigen. Wij zullen jou dan een ingevuld formulier ‘Opgaaf gegevens voor de loonheffing’ toesturen, welke wij graag getekend retour ontvangen. Houd er rekening mee, dat wanneer je een datum in het verleden kiest, de reeds verloonde periodes gecorrigeerd worden. Dit kan resulteren in een nabetaling of juist een naheffing van de loonheffing.

Het vakantiegeld wordt jaarlijks uitgekeerd in de laatste week van de maand mei. Deze uitbetaling wordt afzonderlijk verwerkt van de reguliere verloning. Hiervan ontvang je dan ook een extra loonspecificatie. Wanneer je je salaris ontvangt in de maand mei, dan staat hier de uitbetaling van het vakantiegeld nog niet bij op.

Kijk hiervoor op jouw loonspecificatie bij de balk ‘rechten’ (zwarte balk met witte letters bijna onderaan).
A) Vakantiegeld: aan de rechterkant onder “saldo geld” is zichtbaar wat je aan bruto vakantiegeld hebt opgebouwd.

Let op: bij de uitbetaling van het vakantiegeld wordt inkomstenbelasting ingehouden conform de witte tabel voor bijzondere beloning. Dit betekent dat je hier netto ongeveer de helft aan overhoudt.

B) Vakantiedagen: aan de rechterkant onder “saldo uren” is zichtbaar hoeveel uren je inmiddels hebt opgebouwd en door Taxiwerq kunt laten uitbetalen wanneer je verlof geniet. Dit kun je aanvragen via het verlofformulier.

Allereerst dien je contact op te nemen met het vervoersbedrijf voor wie jij werkzaam bent om het verzoek voor verlof te bespreken. Zij hebben inzicht in de planning en kunnen bepalen of het verlof opgenomen kan worden. Om deze verlofdag doorbetaald te krijgen, dien je het verlofformulier in te vullen. Hierop geef je aan op welke dag of dagen (weeknummer en dag) je hoeveel uur uitbetaald wenst te krijgen. Telefonische verlofaanvragen worden niet geaccepteerd omdat wij deze schriftelijk dienen vast te leggen. Let op: wij betalen maximaal het aantal uren aan jou uit dat jij hebt opgebouwd.

Het kan zijn dat de uren die aan jou uitbetaald zijn niet overeenkomen met wat jijzelf hebt bijgehouden. We willen jou verzoeken dit per e-mail aan ons kenbaar te maken via salaris@taxiwerq.nl. Geef hierin duidelijk aan wat het verschil in uren is en wat hier eventueel de reden van kan zijn. Wij gaan dit navragen bij het vervoersbedrijf waar jij werkzaam bent en nemen daarna hierover contact met jou op.

Ben je 18 jaar of ouder dan start de opbouw van jouw pensioen bij Pensioenfonds Vervoer (Pfv) bij ons op dag één dat je bij ons in dienst treedt. Wij melden jou aan bij Pensioenfonds Vervoer na jouw eerste salarisbetaling. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. Heb je 3 maanden na indiensttreding bij ons nog geen post ontvangen vanuit Pensioenfonds Vervoer over jouw aanmelding? Neem dan contact op met Pensioenfonds Vervoer op telefoonnummer 088-33 22 999 of kijk op www.pfvervoer.nl.

Let op: ben je al bij ons in dienst en word je 18 jaar? Dan start de opbouw van jouw pensioen op de 1e dag van de maand waarin jij jarig bent.

Vanaf 2018 is de pensioenleeftijd verhoogd naar 68 jaar. De verhoging van de pensioenleeftijd betekent dat pensioenfondsen en pensioenverzekeraars er vanuit gaan dat jij tot jouw 68ste pensioen opbouwt. Dit wil overigens niet zeggen dat je pas op jouw 68ste met pensioen kunt gaan. Jouw pensioenleeftijd (68 jaar) is dus iets anders dan je AOW-leeftijd welke afhankelijk is van jouw geboortedatum. Voor inhoudelijke zaken betreffende pensioen verwijzen wij jou graag naar Pensioenfonds Vervoer via telefoonnummer 088-33 22 999 of kijk op www.pfvervoer.nl.

Wij zijn als werkgever verplicht om jou eenmaal per jaar een jaaropgaaf te verstrekken. Medio februari ontvang jij de jaaropgaaf van het voorgaande kalenderjaar per e-mail. Ook wanneer je in februari niet (meer) bij ons in dienst bent, verstrekken wij jou deze automatisch. Zorg er wel voor dat jouw actuele gegevens (e-mailadres) bij ons bekend zijn.

Je kan de wijziging van jouw bankrekeningnummer en/of tenaamstelling van jouw rekeningnummer alleen schriftelijk aan ons kenbaar maken door een e-mail te sturen naar salaris@taxiwerq.nl. Geef hierbij aan wat de reden is van het wijzigen van je bankrekeningnummer en/of de tenaamstelling hiervan. Ter verificatie zullen wij telefonisch contact met jou opnemen. Let op: storten wij je salaris op een beheerrekening van een bewindvoerder dan kunnen wij jouw bankgegevens uitsluitend wijzigen op verzoek van de bewindvoerder.

Je kan een wijziging van jouw NAW-gegevens enkel schriftelijk aan ons kenbaar maken door een e-mail te sturen naar binnendienst@taxiwerq.nl. Geef hierbij ook de ingangsdatum van deze wijziging aan.

Een werkgeversverklaring is een verklaring, afgegeven door ons, waarin de inkomenssituatie van jou wordt toegelicht. De werkgeversverklaring is een belangrijk document bij het afsluiten van een huurcontract of voor het aanvragen van een hypotheek. Door dit document te overleggen kan de bank of verhuurder zien dat jij een inkomen ontvangt en dus in staat bent om de maandelijkse lasten te betalen. Het verzoek voor het ontvangen van een ingevulde werkgeversverklaring kan je schriftelijk indienen per e-mail: salaris@taxiwerq.nl. Om tijdig in het bezit te zijn van een werkgeversverklaring verzoeken wij jou deze minimaal 3 dagen van tevoren bij ons aan te vragen.

SV-loon is de afkorting voor het Sociaal Verzekeringsloon. Dit is de benaming van het loon waarover jouw loonheffingen en premies worden berekend, ook wel het belastbaar loon genoemd. Op jouw loonspecificatie staat dit vermeld aan de linkerzijde, als “Loon voor loonbelasting en premies”.

Wij werken met
korte lijntjes

Regel het snel en gemakkelijk

We staan bekend om onze korte lijntjes. Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem direct contact met ons op! Wil je een werknemer of kandidaat inschrijven? Ga dan naar ons formulier en vul alle gegevens in, we nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Scroll naar boven