Voor Kandidaten
Home » Voor kandidaten
Om je goed voor te kunnen bereiden op het theorie- en praktijkexamen, hebben wij online lesmateriaal beschikbaar gesteld. Klik op onderstaande knop om naar de online leeromgeving te gaan. Gebruik de inloggegevens, die je van ons per e-mail hebt gekregen, om hier in te loggen.
In de online leeromgeving vind je lesmateriaal – inclusief oefenvragen, examentraining en instructiefilmpjes ten behoeve van het theorie-en praktijkexamen. Op deze pagina vind je ook meer informatie over het verloop van de examens.
Zo verloopt het
theorie-examen
Weten waar je aan toe bent
Het theorie-examen bestaat uit 40 vragen. De opbouw is als volgt: 28 vragen, dan 2 cases met ieder 5 vragen en als laatste krijg je 2 vragen over globaal geografisch inzicht en het rijden met navigatie. Jij bent geslaagd als je 32 of meer vragen goed hebt beantwoord.
De vragen gaan over het taxirijden en alles wat er mee te maken heeft. In het bijzonder komen de rijtijdenwet, benodigde documenten in de taxi en de Wet Personenvervoer aan de orde.
Het theorie-examen en bijbehorend lesmateriaal is niet te categoriseren in een opleidingsniveau. Er is geen vooropleiding vereist en de kans op slagen hangt volledig van jezelf af. De gemiddelde studiebelasting is 25 uur. Taxiwerq werkt samen met VTO transportopleidingen betreffende het lesmateriaal. In 12 hoofdstukken komen de onderwerpen van het theorie examen aan bod.
De onderwerpen die aan bod komen zijn:
- Administratie en documenten;
- Wet- en regelgeving;
- Ritvoorbereiding;
- Verantwoorde en veilige verkeersdeelname;
- Optreden bij verkeersongevallen, verstoringen en calamiteiten;
- Communicatie;
- Klantgerichtheid en beroepshouding;
- Conflictsituatie en het eigen gedrag;
- Handelen bij agressie en geweld;
- Klachtenprocedures;
- Globaal geografisch inzicht van Nederland;
- Verkeersregels.
Zo verloopt het
praktijkexamen
Weten waar je aan toe bent
Het praktijkexamen bestaat uit 3 praktijkopdrachten:
- Rijden naar een adres met gebruik van navigatie. Tijdens de opdracht stelt de examinator vragen over een doelgroep* die gebruik maakt van contractvervoer;
- Rijden naar een adres met gebruik van navigatie. Tijdens de opdracht ontvang je van de examinator een adreswijziging;
- Rijden van het adres terug naar CBR-locatie op aanwijzingen van de examinator.
* De examinator stelt vragen over één van de volgende doelgroepen: basisschoolleerlingen, ouderen, doven & slechthorenden, blinden & slechtzienden, mensen met een fysieke beperking of mensen met een verstandelijke beperking.
Het praktijkexamen wordt geoefend met één van de opleiders van Taxiwerq. De gemiddelde studiebelasting is 16 uur.
Tijdens het praktijkexamen worden kandidaten tevens getoetst op de volgende onderdelen:
- Verantwoorde en veilige verkeersdeelname;
- Professioneel rijgedrag;
- Voorkomen, herkennen en oplossen van storingen van de auto;
- Route, rijtijd en betalingen;
- Klantsoorten en gedrag;
- Afhandeling ongevallen.
Zo verloopt het praktijkexamen:
Chauffeur worden
Volg jij nog geen opleiding tot taxichauffeur maar zou je dat wel willen? Neem contact met ons op óf solliciteer op een vacature bij jou in de buurt via www.taxivacatures.nl. Dit kan ook zonder chauffeurskaart! Stap jij in?
Taxivacatures is een initiatief van Taxiwerq met als doel om werknemers en werkgevers in de taxibranche nog beter te verbinden. Wij zijn het beste platform om jouw carrière als taxichauffeur te starten of vervolgen. We hebben doorlopend een ruim aanbod aan vacatures waardoor er altijd een baan is die bij je past.
Dankzij mijn baan als taxichauffeur
voel ik mij waardevol én houd ik genoeg tijd over voor mijn hobby’s
Pieter Berghuis, 57 jaar
Chauffeur zorgvervoer sinds 2012